Scholen

informatie voor spreekbeurten en werkstukken

kwf kankerbestrijding beschikt over veel informatie op basis waarvan een werkstuk kan worden gemaakt of op grond waarvan je een spreekbeurt kun thouden. misschien was dat een opdracht vanuit school. misschien heb je zelf voor dit onderwerp gekozen omdat je mensen kent die kanker hebben of dat hebben gehad. dat is eigenlijk ook niet zo verwonderlijk, want ruim 1 op de 3 nederlanders krijgt vroeg of laat in zijn of haar leven kanker. en anderen maken het van dichtbij mee.  op de website kwfkankerbestrijding.nl is zeer veel informatie te vinden en zijn ook afbeeldingen beschikbaar.

een paar feiten & cijfers

1ste doodsoorzaak

kanker is op dit moment de 1ste doodsoorzaak in nederland. en we denken dat in 2010 meer mensen aan kanker doodgaan dan aan hart- en vaatziekten. kanker is dus een ziekte die steeds meer voorkomt. dat komt ondermeer doordat mensen tegenwoordig veel ouder worden dan vroeger. nu zijn ongeveer 2 op de 3 mensen die kanker hebben, ouder dan 65 jaar. en omdat mensen ouder worden, hebben zij ook een hoger risico om kanker te krijgen. het goede nieuws is dat steeds meer mensen met kanker genezen. bij volwassenen is de overlevingskans zelfs al gemiddeld zo’n 50 procent.

kinderen krijgen gelukkig minder vaak kanker dan volwassenen. elk jaar krijgen in nederland ongeveer 400 kinderen van 0 tot en met 14 jaar de ziekte kanker. iets minder dan 100 kinderen overlijden elk jaar door kanker. kinderen krijgen vaak andere soorten kanker dan volwassenen: zo komen bij kinderen leukemie (bloedkanker), hersentumoren en lymfeklierkanker het meeste voor. de kans op genezing bij kinderen is groter dan bij volwassenen. ongeveer 70% van alle kinderen met kanker geneest.

als je aan kanker denkt, dan denk je misschien wel het eerste aan longkanker, borstkanker, prostaatkanker of darmkanker. dat is niet zo gek, want deze 4 soorten kanker komen ook het meeste voor in nederland. er bestaan echter wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. sommige zijn heel zeldzaam en komen in nederland maar een paar keer per jaar voor.

liever algemeen en niet specifiek

als je een werkstuk of spreekbeurt wilt maken over kanker, dan raden we je aan om dit te doen over kanker in het algemeen. en niet een bepaalde soort kanker zoals maagkanker, leukemie of non-hodgkin-lymfomen. want de informatie die kwf kankerbestrijding geeft over deze soorten kanker is geschreven voor volwassen patiënten. mocht je in je werkstuk of spreekbeurt toch iets willen zeggen of schrijven over een bepaalde soort kanker, dan kun je kijken onder het kopje soorten kanker in de sectie kanker. misschien kun je daar iets vinden wat je graag wilt weten.