Wat is kanker

kanker: ongeremde deling van lichaamscellen

kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen.

celdeling

ons lichaam is opgebouwd uit miljarden bouwstenen: de cellen. voortdurend maakt ons lichaam nieuwe cellen. op die manier kan het lichaam groeien en beschadigde en verouderde cellen vervangen. nieuwe cellen ontstaan door celdeling. bij celdeling ontstaan uit één cel twee nieuwe cellen, uit deze twee cellen ontstaan er vier, dan acht, enzovoort.

geregelde celdeling

gewoonlijk regelt het lichaam de celdeling goed. elke celkern bevat informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en wanneer zij daar weer mee moet stoppen. deze informatie ligt vast in onze genen en wordt doorgegeven van ouder op kind. dit erfelijk materiaal (dna) komt voor in de kern van elke lichaamscel.

ontregelde celdeling

bij zoveel miljoenen celdelingen per dag, kan er iets mis gaan. dit kan door toeval, maar ook door allerlei schadelijke invloeden: bijvoorbeeld door roken of overmatig zonlicht. doorgaans zorgen ‘reparatiegenen’ voor herstel van de schade. soms echter faalt dat beschermingssysteem. dan gaan genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, fouten vertonen. treden er verschillende van dat soort fouten op in dezelfde cel, dan gaat deze zich ongecontroleerd delen en ontstaat er een gezwel of tumor.

goed- en kwaadaardig

er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. tumor is een ander woord voor gezwel.

goedaardige gezwellen, bijvoorbeeld wratten, groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. wél kan zo’n tumor tegen omliggende weefsels of organen drukken. dit kan een reden zijn om het gezwel te verwijderen.

bij kwaadaardige tumoren zijn de genen die de cellen onder controle houden zo beschadigd, dat de cellen zich zeer afwijkend gaan gedragen. zij kunnen omliggende weefsels en organen binnendringen en daar ook groeien. zij kunnen ook uitzaaien.

voor meer informatie kijk op de landelijke website www.kwfkankerbestrijding.nl