Winkelbusjes

winkelbusjes in almere

kwf kankerbestrijding heeft in ruim 10.000 winkels door heel nederland een winkelbusje

staan, meestal op de toonbank. ook in almere neemt het aantal winkels toe waar zo’n rood  en blauw gekleurd bus je staat. ze zijn duidelijk herkenbaar aan de stickers met het logo en de naam van kwf kankerbestrijding. men kan in dit busje wisselgeld, buitenlands en oud

nederlands geld doen. het is een eenvoudige en leuke manier om geld in te zamelen. winkeliers die belangstelling hebben om winkelbusjes te plaatsen, dan kunt u deze bij uw promotor aanvragen.

de contactpersoon van de almeerse  afdeling is max kan, (telefoon 5376407 of e-mail:tamida1@xs4all.nl). hij benadert zelf de winkeliers met het verzoek om een winkelbusje te mogen plaatsen. het winkelbusje blijft permanent staan. een vrijwilliger van de afdeling leegt ze één of meerdere keren per jaar of volgens afspraak.

opbrengst winkelbusjes in almere groeit

in almere staan op diverse plaats winkelbusjes. max kan is coördinator als het gaat om het uitzetten en legen van deze busjes. we stelden hem enkele vragen.

de opbrengst van de winkelbusjes is de laatste twee jaar fors gestegen. hoe is dat mogelijk?

“het plaatsen van winkelbusjes is een gewoon verschijnsel in almere, maar zeker niet een landelijk gebeuren. het is iets bijzonders en de opbrengst is ook bijzonder. in het afgelopen jaar hebben we op die manier ruim vijfduizend euro  mogen ontvangen. ieder jaar stijgt het en dat dankzij de inzet van winkeliers, de gevers, niet te vergeten, onze eigen vrijwilligers.”

in welke winkels staan de winkelbusjes? een hoeveel?

“op ruim 80 adressen zijn er winkelbusjes, waar het publiek het kleingeld in kan stoppen. dan hebben we het niet alleen over winkels, maar ook over locaties zoals apotheken, een fysiotherapeut en een school. de opbrengst per busje verschilt sterk. bij een supermarkt is er natuurlijk meer publiek dan bij bijvoorbeeld een juwelier, en bij een supermarkt wordt er ook meer met kleingeld gewerkt dan bij een juwelier. maar iedere euro telt.”

is de actie pin & win in almere van invloed op het resultaat?

“wel krijgen we steeds meer last van het verschijnsel dat het pinnen en chippen steeds populairder worden. en dan hebben we het nog niet over de specifieke actie in almere om het betalen met contant geld te ontmoedigen, de pin en win – actie.”

hoe kunnen de kwf-vrijwilligers een bijdrage leveren aan het succes van de winkelbusjes?

“er is maar één manier om de opbrengst te laten groeien: meer busjes uitzetten. we hebben al negen mensen die betrokken zijn bij de jaarlijkse collecte en die zich daarnaast ook bezighouden met het omwisselen van busjes. zoals dat voor al het  vrijwilligerswerk geldt: hoe meer mensen zich inzetten, hoe minder werkdruk voor de anderen en hoe beter het resultaat. dus als u bereid bent om ons te helpen, meld u dan aan. het werk houdt in: het plaatsen van een busje, het omruilen van de busjes, en het – samen met mij – tellen van de opbrengst. het afstorten bij de rabobank hoeft u niet te doen.”